Touring wil ingrijpende verandering voor motorrijders

door: STS
Motorrijder
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Zondag 24 maart is de Dag van de Motorrijder. Mobiliteitsorganisatie Touring pleit naar aanleiding daarvan voor een verandering voor motorrijders.

"Soms hoeven we niet te wachten op grote infrastructuurwerken om het voor motorrijders veiliger en comfortabeler te maken. Soms is het aanpassen van een verkeersbord al voldoende. Bijvoorbeeld om motorrijders op de busbaan toe te laten", zegt Touring.

"Daardoor krijgen zij een vrije doorgang en hoeven zij niet tussen de files te 'filteren'. Het is trouwens veiliger én zelfs stiller en milieuvriendelijker wanneer motorrijders een vaste snelheid kunnen aanhouden, eerder dan voortdurend tussen het autoverkeer te vertragen en weer te versnellen."

"De wegcode biedt - mits aangepaste signalisatie - de mogelijkheid dat motorrijders op een busbaan kunnen rijden. We stellen voor om de huidige regel om te draaien: met de motor op de busbaan zou steeds toegelaten moeten worden, behalve wanneer de signalisatie dat verbiedt én daar echt gegronde redenen voor zijn."

"De busbaan mogen gebruiken geeft motorrijders comfort en veiligheid. Bovendien verhoogt het de benuttingsgraad van de busbaan, zonder het busverkeer te hinderen. Motorrijders veroorzaken er ook weinig hinder voor fietsers, die vaak wel van de busbaan gebruik mogen maken."