Verandering verkeersbelasting op komst: "Zij zullen meer moeten betalen"

door: STS
Tanken - geld
Afbeelding bron: Shutterstock/Wirestock Creators

Vanaf 1 januari 2023 verandert er wat aan de verkeersbelasting en de belasting op inverkeerstelling (BIV) voor een bepaald type voertuig.

Het gaat om pick-uptrucks, die momenteel nog aan een voordelig tarief belast worden. De eigenaars betalen nu nog een lagere verkeersbelasting en zijn vrijgesteld van de inschrijvingstaks.

Vanaf 1 januari aanstaande komt daar een einde aan. De Vlaamse regering vindt het fiscaal voordeel oneerlijk.

"Tot nu toe was het zo dat mensen met een pick-up een heel laag en voordelig tarief betaalden", zei Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) op VTM.

"En wij denken dat dit niet eerlijk is ten opzichte van andere mensen die een normaal tarief betalen voor BIV en jaarlijkse verkeersbelasting."

"De pick-uptrucks worden nu als ze voor privaat gebruik gebruikt worden naar het normale tarief gebracht, zoals iedereen dat betaalt."

Concreet zal wie volgend jaar een Dodge RAM in het verkeer wil brengen 11.391,05 euro aan BIV moeten betalen, tegenover 0 euro op dit moment. De jaarlijkse verkeersbelasting stijgt van 157,08 euro naar 3.982,84 euro.

De nieuwe regelgeving geldt niet voor zelfstandigen die het voertuig gebruiken voor hun beroep. Voor wie al een pick-uptruck bezit, verandert er niets.