Verplichte nieuwigheid in auto's: "Je gezicht wordt continu gefilmd"

door: STS
Autorijden - auto
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Er komt een nieuwigheid aan in auto's. Het gaat om een systeem dat moet voorkomen dat een bestuurder afgeleid raakt tijdens het rijden.

Alle nieuwe wagens die in Europa vanaf juli 2024 worden verkocht moeten verplicht uitgerust zijn met het nieuwe alarmsysteem. Dat geeft een geluidssignaal wanneer de bestuurder te lang afgeleid is van de weg voor zich.

Als je minder dan 50 km/u rijdt, gaat het alarmsignaal af nadat je zes seconden niet naar de weg kijkt. Er verschijnt ook een symbool op het dashboard, in de vorm van een rood oogje.

Als je harder dan 50 km/u rijdt, gaat het alarm nog sneller af: al na 3,5 seconden afgeleid te zijn zal het weerklinken.

"Een camerasysteem dat op de stuurkolom gemonteerd is, gaat je gezicht filmen", legde autojournalist Gert Verhoeven uit op VTM.

"Het gaat controleren of je ogen op de weg gericht zijn, of dat je iets in de auto aan het nemen bent, of op een gsm-scherm zit te kijken."

Verhoeven maakt een kritische bedenking erbij: "We komen in een situatie waarbij systemen die helpen om alert te blijven eigenlijk zelf voor afleiding gaan beginnen zorgen."

"Er zijn heel veel systemen, ook systemen die op je stuur beginnen te werken, en dat doet mensen soms schrikken, en dat is niet beter."