We kunnen niet meer autorijden na de lockdown: "Zoek een lege parking op om er weer aan te wennen"

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
De lockdown van de voorbije twee maanden heeft ervoor gezorgd dat we niet meer met de auto kunnen rijden. De dodelijke ongevallen van afgelopen weekend zijn daar het gevolg van.

Afgelopen weekend lieten minstens vier mensen het leven in het verkeer. "Na zoveel weken in hun kot zijn bestuurders het op de baan een beetje verleerd", klinkt het bij verkeersveiligheidinstituut VIAS. "Het is als fietsen. Je verleert het niet echt, maar na zo'n lange periode is het toch even zoeken om dat gevoel terug te krijgen."

Door de lockdown waren er veel minder auto's op de weg, waardoor fietsers en voetgangers vrij spel hadden. "En omdat er minder verkeer was, nam niet iedereen het altijd even nauw met de verkeersregels. Mensen staken over op plaatsen waar het niet mag of letten onvoldoende op. Nu het drukker wordt, kan dat tot gevaarlijke situaties leiden."

Zeker bij motorrijders die sinds vorige week weer de weg op mogen is het opletten geblazen. "Het is niet omdat je voorrang hebt, dat je die ook per se moet nemen", vertelt Hervé Van Caudenberg, motorrijlesgever bij VAB. "Defensief rijden is altijd de boodschap. Maar nu meer dan ooit." Hij raadt alle weggebruikers aan eerst een rustige weg of een lege parking op te zoeken om weer wat te wennen aan het rijden, ook met de auto.