Wie met auto naar Frankrijk of Spanje gaat moet dit weten: Belangrijke verandering op de weg

door: STS
Autovakantie - autoreis
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Ook deze zomer zullen heel wat Belgen traditiegetrouw naar het zuiden reizen met de wagen, voor een vakantie in Frankrijk of Spanje. Zij moeten met een belangrijke verandering rekening houden.

Frankrijk en Spanje zijn populaire vakantiebestemmingen bij Belgen en Nederlanders, en velen maken de reis met de wagen. Dat betekent dat je onderweg tolwegen tegenkomt.

En wat dat betreft is er iets veranderd in Frankrijk. Sommige tolwegen zijn niet langer van tolpoortjes voorzien, maar dat wil niet zeggen dat je er nu gratis over mag rijden.

Péage en flux libre

De zogenaamde 'péage en flux libre' zijn tolpoorten boven de weg, die bestaan uit sensoren die je nummerplaat, tolbadge of tolvignet registreren. De wegen met een péage en flux libre staan met een bord aangegeven.

Momenteel zijn deze open tolpoorten al te vinden op de A4 bij afrit Boulay (afrit 36) en op de nieuwe A79", weet SpanjeVandaag. "Vanaf juni 2024 zullen ze ook worden ingevoerd op de A14 (regio Parijs) en vanaf december 2024 op de A13 (snelweg van Parijs naar Normandië)."

Hoe tol betalen in Frankrijk?

Er zijn verschillende manieren om de tol te betalen. Via speciale betaalautomaten langs de weg, online, of met een tolbadge of tolvignet.