Belangrijk nieuws over de taksen op onze energiefactuur

door: MRO
energieprijs
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Er is belangrijk nieuws over onze energiefactuur. Die bestaat uit verschillende delen. De federale overheid liet de taksen op energie stijgen, becijferde PVDA. De Vlaamse overheid liet de belastingen op de energiefactuur dalen. Belangrijk voor uw factuur is dat bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) aankondigt dat de Vlaamse component in de energiefactuur ook in 2024 niet zal stijgen.

De energiefactuur bestaat uit verschillende delen. Zo is er een aandeel vanuit hoogspanningsbeheerder Elia, een aandeel vanuit de lokale besturen via Fluvius, een aandeel van de federale overheid én een Vlaamse beleidscomponent. Die Vlaamse component daalde sinds 2019 met bijna 40%.

Dat is het gevolg van diverse ingrepen zoals het stopzetten van oversubsidiëring van hernieuwbare energie, de schrapping van de energieheffing bij gezinnen, de kosten voor de openbare verlichting en diverse andere ingrepen. 

“In de periode 2019 tot en met 2024 zal op deze manier ruim 1 miljard euro aan kosten uit de energiefactuur gehaald zijn. Een voorbeeld voor vele andere overheden. Vlaanderen doet wat moet”, aldus bevoegd minister Zuhal Demir.

Ook in 2024 zal de Vlaamse beleidscomponent niet stijgen. De Vlaamse regering heeft Demir tijdens de begrotingsronde in september 67 miljoen euro budget verzekerd om de nodige kosten opnieuw uit de elektriciteitsfactuur te halen om stijgingen te voorkomen. 

Vivaldi-regering laat taksen op energiefactuur stijgen

De federale overheid liet de taksen op onze energiefactuur met gemiddeld 102 euro stijgen. Dat becijferde de studiedienst van PVDA. "De stijging is te wijten aan de hervorming van de energiefactuur die de federale regering in april van dit jaar doorvoerde", klinkt het bij de partij.

"De btw op gas en elektriciteit werd verlaagd naar 6%, maar volgens onze berekeningen gaat het voordeel daarvan helemaal verloren door de nieuwe accijnzen."

“Terwijl de energieprijzen nog steeds de pan uitrijzen, doet de regering er nog eens een schep bovenop met hogere energietaksen”, reageert onze volksvertegenwoordiger Peter Mertens. Hij diende een wetsvoorstel in om de accijnsverhoging van de regering te schrappen en de energiefactuur met 264 euro te doen dalen.