Donkere maanden in aantocht: “Soms kan je de strijd niet alleen voeren, zoek op tijd hulp”

door: WVDS
persoon zit eenzaam met handen voor gezicht
Afbeelding bron: Pixabay

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat er opvallend veel zelfdodingen zijn bij mensen die in de zwaar getroffen eventsector werken. Frank Van Overwalle, professor sociale psychologie aan de VUB, benadrukt dat het ontzettend belangrijk is om hulp te zoeken. 

“Zelfdoding is een heftige reactie op de negatieve psychologische impact van de coronamaatregelen. Daarin wil ik adviseren dat mensen in problemen, op tijd hulp moeten zoeken. Meer en meer psychologen zijn online beschikbaar en hebben zich aangepast aan de omstandigheden om mensen te kunnen blijven helpen, zelfs tijdens een lockdown.” 

Kom uit uw kot

“Soms is het een strijd die je niet alleen kan strijden en heb je hulp nodig van anderen. Het hoeft echt niet zo te zijn dat er nog meer zelfmoorden gaan gebeuren. Ga uit uw kot om hulp te zoeken als het nodig is”, beklemtoont Frank Van Overwalle in gesprek met Redactie24.

“Sommige zaken kan je niet alleen verwerken en dat moet je durven toegeven aan jezelf en dan moet je hulp van buitenaf zoeken. Als bijvoorbeeld een kraan stuk is, moet er een loodgieter komen, zo simpel is het.”

“In het geval dat je je zorgen niet wil delen met je huisgenoten of vrienden kan je nog professionele hulp zoeken, zonder iemand daarover te informeren. Die mensen hebben een beroepsgeheim en kan je vertrouwen.”

Professionele hulp zorgt voor opluchting

“Ik denk dat in deze coronatijden mensen heel tolerant en begripvol zijn. Wanneer je het moeilijk hebt en bepaalde zaken niet meer ziet zitten, geef dan aan dat je professionele hulp gaat zoeken. Je huisgenoten, vrienden of familie zullen dan ook opgelucht reageren dat er hulp komt en dat zij het niet alleen moeten ondergaan. Op die manier krijgen mensen in nood extra ondersteuning.”

“Er wordt nu gezegd dat meer mensen tijdens de coronacrisis mentale problemen hebben, maar dat wijst niet altijd op een fout bij hen, maar eerder op het feit dat het nu moeilijke tijden zijn en je hulp moet zoeken.”

Geef de verwerking tijd

“Ik kan me voorstellen dat de coronacrisis door veel mensen ervaren wordt als een moeilijke en traumatische levensgebeurtenis. Zware levensgebeurtenissen zoals bijvoorbeeld ook een ontslag, scheiding, overlijden, ziekte hebben verwerking nodig en veel mensen komen daar waarschijnlijk redelijk goed door, maar dat vergeet je niet zomaar.”

“Het vroeg overlijden van ouders in deze periode zonder afscheid te kunnen nemen is heel moeilijk. Mensen worden wel terug levenskrachtig, maar het zou fout zijn om te zeggen ‘ze zijn erover’, want mensen zijn daar niet snel over. Je moet tolerant zijn ten opzichte van jezelf en de verwerking tijd geven.”

Indien je nood hebt aan een gesprek over zelfdoding, kan je bellen naar de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.