Professor psychologie over de impact van de tweede coronagolf: "Zeker stressreacties bij sommigen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Covid-19 drukt een bijzonder negatieve stempel op de zomervakantie. We beleven een tweede golf en dus worden de maatregelen opnieuw een heel stuk strenger. Wat is de impact hiervan op de bevolking?

We trokken met onze vraag naar Frank Van Overwalle, professor psychologie aan de VUB. “Het feestgevoel van de vakantie zal minder zijn, maar eigenlijk laat men nog wel enkele sociale contacten toe. Je kan nog wel enkele fysieke contacten hebben en de online contacten zal men wel ‘heruitvinden’ zoals tijdens de lockdown.”

Toch zal deze nieuwe verstrenging bij heel wat mensen voor extra stress zorgen. “Doordat de tweede golf snel na de eerste golf is opgedoken en de mensen nauwelijks tijd hebben gehad om op adem te komen, zal dit zeker bepaalde stressreacties teweegbrengen bij sommige mensen. Ik merk dat ook bij mezelf.”

“Het is belangrijk om nu activiteiten te zoeken die ons ontspannen. Zoals sporten, fietsen, wandelen, lopen of vrienden opzoeken. Wandelen in de natuur brengt mensen ook meer tot rust.”

Gesprek met psychiater of online tool

“Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen moeilijker gaat worden. Die doen er goed aan om eens met een psychiater te spreken of je kan ook gebruik maken van een online tool.”

“Eén voorbeeld hiervan is ‘Mijn Kwartier’ (https://www.mijnkwartier.be). Hier kan je een buddy zoeken en die gaat jou dan via professionele hulp ondersteuning bieden. Ze hebben ook korte video’s die je kan bekijken. Deze tool is wetenschappelijk heel goed onderbouwd. Dit kan steun geven aan mensen het moeilijk hebben of die er een beetje doorzitten.”

Het positieve zien

“Er zijn verschillende persoonlijkheidskenmerken. Sommige mensen zijn heel angstig, anderen minder angstig en er zijn er ook die het avontuur opzoeken. Mensen die eerder angstig zijn of die tot een risicogroep behoren zullen meer gestresseerd reageren.”

“Het feit, dat ze merken dat de regering harde maatregelen neemt, kan hen anderzijds geruststellen. Iedereen gaat verplicht moeten meewerken dus hun veiligheid is beter gegarandeerd dan wanneer men geen strenge maatregelen neemt. Mensen zullen er ook het positieve van inzien. Iedereen trekt aan hetzelfde zeel”, besluit Frank Van Overwalle.