Aankondiging vaccinaties heeft negatief effect: “Sommige virologen moeten in’t weekend eens rondwandelen”

door: WVDS
Meir - shoppen - drukte
Afbeelding bron: Photonews

Ons leven staat nu al maandenlang on hold en dat laat zich voelen. Er treedt corona-moeheid op, sommigen worden lakser in het toepassen van de regels. De aankondiging van de vaccinatiecampagne versterkt dit effect, weet Frank Van Overwalle, professor sociale psychologie aan de VUB.

“Ik zie in de weekends vaak dat mensen dicht bij elkaar wandelen en vaak ook zonder mondmasker. Ik had de indruk dat mensen vroeger de afstand beter bewaarden. Als je vraagt om afstand te laten, krijg je daar reactie op.”

“Men kent de regels, maar men is wat lakser in de toepassing. Sommige virologen moeten in het weekend eens gaan rondwandelen, het klopt niet meer”, vertelt Frank Van Overwalle aan Redactie24.

Sociaal dilemma

De coronamaatregelen strikt opvolgen is dan ook niet voor iedereen eenvoudig omdat je zelf niet rechtstreeks de effecten van je gedrag ervaart. 

“Als je het vergelijkt met een verslaving, mensen die zich onthouden gaan na een tijdje de positieve effecten voelen. Wie stopt met roken bijvoorbeeld, zal zich na een tijdje lichamelijk beter en fitter voelen. Dat voelen we nu niet.”

“Je hebt dan hier het sociaal dilemma: ga je voor het eigen belang of voor het gemeenschappelijk belang? Er zijn natuurlijk ook individuele verschillen: ben je introvert of extravert of heb je het moeilijk of niet zo moeilijk met het naleven van de maatregelen?”

Perspectief van vaccins

De vaccinatiecampagne start in januari en net dat kan ervoor zorgen dat mensen lakser omgaan met de maatregelen. 

“Er wordt door psychologen soms gezegd dat men perspectief moet bieden, maar dat perspectief heeft ook tot gevolg dat mensen gaan denken: ‘We zijn er dichtbij, dus we kunnen het nu al een beetje lossen’. Ik heb de indruk dat hier ook speelt dat mensen weten dat het vaccin in aantocht is.”