“De weerzin om in een halve lockdown te gaan is begrijpelijk”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers zijn dramatisch en de ziekenhuizen lopen vol met Covid-patiënten. We bevinden ons in België in een soort lockdown light en dat stuit op verzet bij heel wat mensen. “Begrijpelijk”, vindt professor sociale psychologie Frank Van Overwalle (VUB).

“De weerzin om in een halve lockdown te gaan is begrijpelijk. Het hoeft het niet altijd op je persoonlijk te betrekken, het kan ook gevolgen hebben voor familieleden, vrienden, collega’s op je werk. Je hoort meer en meer dat mensen in quarantaine moeten gaan, het komt dichterbij.”

“Wanneer je in contact komt met mensen die zich afzetten tegen de maatregelen of in ontkenning zitten, dan raad ik aan om niet in discussie te gaan over corona of hen aan te vallen. Dat maakt het alleen maar erger”, zegt Frank Van Overwalle bij Redactie24.

“Benader hen vanuit een solidariteit naar anderen toe. Het is een soort elementaire vorm van beleefdheid naar anderen toe. Als iedereen hier mondmaskers draagt, doe het dan ook. Misschien ben je niet helemaal voor, maar doe het uit een respect voor anderen.”

“Mensen worden niet graag uitgesloten of als valsspeler bekeken en dan zijn ze eerder geneigd om mee te gaan in die gedachte al is het maar voor de sociale vrede.”