Hoe probleemjongeren bestraffen? “Geldboete is geen goed idee”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De discussie over hoe probleemjongeren moeten worden gestraft laaide op nadat jongeren op verschillende plaatsen overlast veroorzaakten tijdens de zomervakantie. Professor Timothy Desmet is alvast geen voorstander van geldboetes.

“Geldboetes geven vind ik een minder goed idee. Het is beter om daders te straffen aan de hand van iets wat ze zelf hard voelen in plaats van hen een geldboete te geven. Bij een boete gaan de ouders hiervoor meestal opdraaien. De dader gaat er niets van voelen en niet tot inzicht komen.”

“Ik geloof eerder in het geven van taakstraffen die verbonden zijn aan hun probleemgedrag. Daar ga je veel meer effect mee creëren”, zegt Timothy Desmet, professor psychologie aan de VUB, in gesprek met Redactie24.

“Als jongeren betrapt worden met drugs, confronteer hen dan met de realiteit van wat drugs kunnen doen in een mensenleven. Een link maken tussen het foutieve gedrag en hen echt laten ervaren welke gevolgen dat gedrag kan hebben.” 

Inzetten op de inhoudelijke link tussen misdrijf en gevolgen

“Een jongere die dronken rijdt, kan je in contact brengen met mensen die een ongeval hebben gehad en bijvoorbeeld levenslang verlamd zijn. Je zou hen ook kunnen laten spreken met ouders waarvan een kind omgekomen is in het verkeer.” 

“Ik zou vooral inzetten op een inhoudelijke link tussen het misdrijf en de gevolgen. Hen vooral de gevolgen laten ervaren, zonder veel woorden of uitleg. Dat kan een grote impact hebben op hun gedrag en hen tot inzicht brengen.”