Hoe probleemjongeren aanpakken? “Ze leren snel dat ze fout gedrag ongestraft kunnen blijven stellen”

door: MRO
Afbeelding bron: Twitter
Enkele tientallen probleemjongeren uit Brussel schopten keet aan de kust. Minister Pieter De Crem (CD&V) kondigde een strengere aanpak aan en bij politievakbond VSOA roept men op komaf te maken met de geitenwollensokken aanpak.

Hoe worden zulke jongeren het best aangepakt? We legden de vraag voor aan Timothy Desmet, professor psychologie aan de VUB. 

“De gulden middenweg is in feite het beste, maar het is natuurlijk ook de moeilijkste weg om te bewandelen. Wanneer iemand één keer iets uitsteekt, dan denk ik dat je moet proberen om hen te heropvoeden, te helpen en is een geitenwollensokken aanpak wel op zijn plaats.”

“Vanaf het moment dat iemand terugvalt op eenzelfde fout gedrag, ga je eerder moeten kiezen voor een hardere aanpak. Zeker wanneer ik zie dat bepaalde jongeren, die betrokken waren bij het incident aan de kust, heel zware feiten achter hun naam hebben staan en al tientallen keren door de politie zijn opgepakt en telkens weer worden vrijgelaten. In dat geval zie je dat er toch iets serieus schort aan de toegepaste aanpak.”

Eén nieuwe kans en dan streng zijn

“Persoonlijk denk ik dat je voor de harde aanpak moet gaan op het moment dat iemand 1 à 2 kansen heeft gekregen en daarna toch nog hervalt. Anders leren die jongeren dat ze hun fout gedrag ongestraft kunnen blijven stellen en dat is iets wat ze heel snel leren.” 

“Als je één keer met iets wegkomt, kan het al heel aantrekkelijk zijn om het het de volgende keer opnieuw te doen. Vooral bij jongeren is de consistentie heel belangrijk. Je moet hen heel consequent zeggen ‘Hier ligt de lijn en daar kan je niet over’, duidelijke grenzen stellen.”

“Je kan één keer een nieuwe kans geven en zelfs dan zou ik redelijk streng zijn. Maar na enkele keren weten de jongeren ook wel dat de straf die boven hun hoofd hangt geen echte straf is en dat ze er toch wel mee wegkomen”, besluit Timothy Desmet.