Probleemjongeren moeten streng aangepakt worden: “Geitenwollensokken aanpak is duidelijk mislukt”

door: MRO
Vincent Houssin
Afbeelding bron: Photonews
Brusselse jongeren veroorzaakten afgelopen week problemen aan de kust. Het is helemaal geen nieuw fenomeen, enkel een nieuwe locatie. Dat zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA. Hij vindt dat het hoog tijd is voor een strenge aanpak.

“Men zegt nu dat het door corona is en door de hitte dat ze wat opgehitst zijn. Het is niet specifiek corona wat hier gespeeld heeft, want andere jaren waren er ook al problemen met dergelijke jongeren in recreatiegebieden zoals meren en vijvers.”

“Als je de pers hierop naslaat, is dat net hetzelfde fenomeen, probleemjongeren uit Brussel of andere steden die wat amok kwamen maken tussen de gewone toeristen. Het is dus geen nieuw fenomeen en men moet ook stoppen om dat te bepamperen”, aldus Vincent Houssin tegenover Redactie24.

Geen geitenwollensokken aanpak

“Dan heb ik het niet over een geitenwollensokken aanpak voor dergelijke criminelen, want dat probeert men al dertig jaar en dat is duidelijk mislukt. Degene die zich willen herpakken, krijgen kansen genoeg. Zeker in het Brusselse zijn er allerlei soorten organisaties die zulke mensen kunnen helpen en die verdienen zeker een nieuwe kans.”

“Ik ben akkoord dat die instanties goed werk leveren en dat we degene die willen ook moeten helpen. Ik ben geen ultrarechtse in deze materie voor alle duidelijkheid.”

Kort opvolgen en bestraffen

“Er blijft een hardnekkige minderheid die geen nieuwe kans wil en constant amok blijft maken, criminele feiten plegen, die baas willen spelen op de straat en de maatschappij probeert te ontwrichten.”

“Daar pakt de geitenwollensokken aanpak voor dergelijke criminelen helemaal niet op en die moet men kort opvolgen en bestraffen. Wanneer het over minderjarigen gaat, moeten ze geplaatst en heropgevoed worden.”

Actieplan

“Er moet eens een deftig actieplan komen om dit probleem op te  kuisen, want ze zijn een slecht voorbeeld voor onze maatschappij, vegen aan alles hun voeten en ze verzieken alles.”