6 op 10 bedrijven niet in orde met coronaregels: "1 inspecteur voor 2.194 bedrijven"

door: BVDO
fabriek bedrijf werkvloer
Afbeelding bron: Unsplash

De directeur-generaal van de sociale inspectie riep vorige week op dat er te weinig inspecteurs zijn om de coronamaatregelen te inspecteren in de bedrijven. 

"We hebben nu meer dan ooit een sterke sociale inspectie nodig", zegt federaal volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders (PVDA). "De regering moet de sociale inspectie meer mensen en middelen geven om preventieve controles uit te voeren en om de coronamaatregelen in de bedrijven af te dwingen.” 

“Vandaag zijn er in heel België maar 136 sociale inspecteurs op de dienst welzijn op het werk. Dat is één inspecteur per 2.194 bedrijven. Wij vragen een verdubbeling van het aantal inspecteurs." 
 
De controles van de voorbije maanden wijzen uit dat ruim 6 op 10 bedrijven niet in orde is met de corona-veiligheidsmaatregelen. Bovendien krijgt 9 op de 10 bedrijven in overtreding enkel een schriftelijke waarschuwing. "Vandaag zijn er niet alleen te weinig inspecteurs om de maatregelen te controleren, maar ze hebben ook te weinig bevoegdheden.” 
 
De PVDA vraagt dat inspectie dwingende maatregelen kan opleggen als de veiligheid niet in orde is. "Bijvoorbeeld sancties en onmiddellijke stillegging van de activiteit. Zonder controles en sancties werkt geen enkele maatregel."