"Ongezond en onhaalbaar voor veel gezinnen": Voorstel van regering stuit op verzet

door: STS
de voltallige regering De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De regering-De Croo speelt met het idee om een werkweek van vier dagen met langere uren mogelijk te maken. PVDA is tegen en noemt het ronduit ongezond.

"Men doet alsof er een extra vrije dag bijkomt. Dat is een illusie", stelt PVDA-volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders.

"In realiteit maakt dit voorstel het mogelijk dat werkgevers een 10-urendag opleggen. Met woon-werkverkeer erbij wordt dat al snel 12 uur weg zijn van huis. Daar mogen nog eens overuren bijkomen. Dat is ongezond, en onhaalbaar voor veel gezinnen."

"België is het land van de citroenloopbanen. Mensen worden kapotgewerkt. Ze moeten steeds productiever en flexibeler zijn. De gevolgen liegen er niet om: er zijn intussen 500.000 langdurig zieken."

"Als de baas die langere werkdagen wil invoeren, heb je in veel bedrijven maar twee keuzes: plooien of ontslagen worden. Er zijn nu al mogelijkheden voor sociale partners om flexibelere uurroosters te onderhandelen, mits een billijke compensatie. Het is van die inspraak en vergoeding dat de regering af wil."

Download nu de gratis app van Redactie24