PVDA wil asiel verlenen aan man die 175 jaar cel riskeert

door: Redactie
Oppositiepartij PVDA heeft in de Kamer een voorstel van resolutie ingediend. Ze willen namelijk politiek asiel verlenen aan klokkenluider Julian Assange, de oprichter van Wikileaks.

Assange zit momenteel in een streng beveiligde Britse gevangenis. Volgens een VN-rapport zou hij er fysiek en mentaal slecht aan toe zijn doordat hij “lang en met weinig respect voor de menselijke waardigheid doelbewust afgezonderd, gediaboliseerd en mishandeld wordt”.

Assange dreigt uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. “Daar kan hij wegens vermeende spionageactiviteiten 175 jaar gevangenis krijgen”, zegt Vlaams Parlementslid Gaby Colebunders (PVDA). “De daders van een misdadig beleid willen de man criminaliseren en vervolgen die hun duistere zaakjes aan het licht bracht.”

Historische rol

Colebunders verwijst naar de moorden op journalisten de voorbije maanden in verschillende Europese landen. “In Europa stijgt het aantal autoritaire regeringen die zowel de rechtsstaat uithollen als een geradicaliseerd politiek discours cultiveren.”

PVDA verwijst zelfs naar de historische rol die België eerder speelde in het verdedigen van de mensenrechten. Na de mislukte revolutie van 1848 in Frankrijk zochten onder meer Karl Marx en Victor Hugo hun toevlucht in onze hoofdstad.