Aantal coronabesmettingen stijgt: Steven Van Gucht weet wat moet gebeuren

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in ons land zit opnieuw in de lift. Er worden dagelijks gemiddeld 1.585 besmettingen geregistreerd, een stijging van 21% op weekbasis. En dat terwijl er veel minder getest wordt.

"Ik denk niet dat we ons grote zorgen moeten maken. Het komt niet geheel onverwacht", zei professor Steven Van Gucht op VTM.

"We zien al enkele weken dat die nieuwe subvarianten, BA.4 en BA.5, aan het opkomen zijn. Momenteel zijn die goed voor één op de twee besmettingen."

"En dan zie je ook de kentering in de besmettingscijfers, die nu lichtjes stijgen. Dat kan zich waarschijnlijk wel doorzetten. Maar we verwachten niet dat dit voor een grote druk op het zorgsysteem gaat zorgen."

Nieuwe vaccinatie

Een nieuwe vaccinatiecampagne, zeker voor kwetsbare groepen, is volgens Van Gucht wel aan de orde dit najaar.

"Een jaarlijkse herhalingsinenting is echt wel belangrijk om de immuniteit op te frissen. Want het virus evolueert, je krijgt nieuwe varianten, maar onze immuniteit evolueert ook. Die kan mettertijd wat beginnen afzwakken."

"En dan is het belangrijk dat je een herhalingsinenting krijgt, dat je de immuniteit oppept. Het liefst met een aangepast vaccin, waarin die nieuwe varianten zitten. Maar dat is niet strikt noodzakelijk. Zelfs het oude vaccin kan onze immuniteit ook al een boost geven."

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app