Actie van huisartsen schiet in verkeerde keelgat: “Risico op nog meer besmettingen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay

ABBV kan de actie van Jong Domus, een groepering van jonge huisartsen, niet appreciëren. De huisartsenvereniging liet weten geen onnodige attesten meer voor quarantaine uit te schrijven. 

Vakbond ABVV begrijpt dat de werkdruk aangeklaagd moet worden, maar dat kan niet als dit de rechten van werknemers in het gedrang brengt en een risico vormt voor hun veiligheid, die van collega’s en gezinsleden. 

Het quarantaineattest is immers het bewijs voor de werknemer om geldig afwezig te kunnen zijn. Dit attest is er gekomen opdat mensen die niet arbeidsongeschikt waren maar ook niet mogen werken omwille van quarantaineregels, toch rechtsgeldig thuis kunnen blijven. 

Volgens de huisartsen moeten de quarantaineattesten via contacttracing afgeleverd worden, maar de diensten die verantwoordelijk zijn voor deze tracing lieten eerder weten dat tot 30 oktober er geen attesten meer worden afgeleverd. In de plaats daarvan wordt de betrokken werknemer door het contactcenter per sms verwittigd dat hij/zij in quarantaine moet en die SMS zou gelden als quarantaine attest.  

Hiermee moet soepel omgesprongen worden, aldus ABVV. Het is immers niet ondenkbaar dat sommige werkgevers zulke sms’en niet aanvaarden, met als gevolg dat de werknemer onwettig afwezig is. Zij zijn dan verplicht om te blijven werken wat op zich zelfs risico’s kan inhouden voor verdere besmetting. 

Andere problemen stellen zich ook bijvoorbeeld voor wie een kind heeft dat in quarantaine moet. Ouders worden niet noodzakelijk via tracing gecontacteerd en die ouders hebben vaak ook zo’n attest nodig. Dat geldt ook voor andere werknemers die volgens de regelgeving in quarantaine zouden moeten gaan, maar niet via contacttracing worden bereikt.