Code rood voor Spanje stuit op onbegrip: Brief naar premier en mogelijk rechtzaak

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay

De Belgische overheid kleurde Spanje, met uitzondering van Tenerife, volledig rood en dat zorgt voor heel wat onbegrip en ongenoegen. Katia Roskams en haar man stuurden alvast hun ongenoegen in een brief aan de eerste minister en de minister van Buitenlandse Zaken en ze denken eraan om met andere gedupeerden naar de rechtbank te stappen. 

Duizenden Belgen kunnen niet naar hun tweede verblijf in Spanje, duizenden anderen zien hun geboekte vakantie geannuleerd en daarnaast zijn er nog heel wat Belgische ondernemers in Spanje die de gevolgen van het reisverbod hard voelen.

Katia Roskams en haar man Andy baten sinds januari dit jaar hun eigen B&B, Los Lujos, uit in Andalusië. Corona heeft voor heel wat annulaties gezorgd vanaf maart. In juli en augustus waren er heel wat boekingen. En nu kleurt België plots gans Spanje rood. 

“Dit voelt als zwaar onrecht en ik heb daarom een oproep gelanceerd op sociale media om samen met andere gedupeerden onze zaak in een kortgeding voor de Raad van State te brengen. Hierover ben ik in gesprek met een advocaat. Hij werkt natuurlijk niet gratis, maar als we ons met veel gedupeerden kunnen organiseren, hoop ik dat het lukt.”

“In afwachting of we onze zaak naar de rechtbank kunnen brengen, heb ik al een brief verzonden aan de Belgische eerste minister Wilmès en de minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin, om ons ongenoegen te uiten.”

“Ik weet niet of dat wettelijk is”

“De cijfers in Spanje zijn niet goed, maar bijvoorbeeld de Costa Del Sol ligt honderden kilometers van Madrid. Spanje doet er alles aan om brandjes te blussen en doet zelfs sommige gemeenten volledig op slot. Op die manier wil men hier vermijden dat Spanje volledig in lockdown moet gaan”, vertelt Katia aan Redactie24.

“Opeens beslist België om gans Spanje de kleurcode rood te geven. Vanaf toen is mijn mailbox ontploft en heeft mijn telefoon niet meer stilgestaan. Iedereen wil annuleren. Mensen kunnen niet meer naar hier vliegen, bij terugkeer uit een ronde zone moeten ze in quarantaine wat ze ook niet kunnen maken bij hun werkgever. Wat begrijpelijk is.”

“Wij zijn nog niet heel lang open en dus moeten wij het hoofdzakelijk hebben van Belgische gasten. Familie, vrienden, kennissen, Belgen die familie bij ons willen onderbrengen. Wij hadden nog veel reservaties voor september, oktober en zelfs nog november. Die zijn allemaal geannuleerd. En dan denk ik ‘dit is onrecht’.” 

“Dat we in maart moesten sluiten door het virus, daar kan niemand iets aan doen. Zaken die geen buffer hadden zijn niet meer opgestart. Maar een zaak moeten sluiten omdat één land eenzijdig zegt dat het Spanje restricties oplegt, weet ik niet of dit wettelijk is, maar dat is advocatenwerk.”