KMI voorspelt onheil: "Meer code rood"

door: STS
Overstromingen - wateroverlast
Afbeelding bron: Photonews

De meteorologen van het KMI verwachten dat ze in de toekomst vaker code rood zullen moeten afkondigen. Dat gebeurt enkel bij extreme weersomstandigheden.

"Code rood is iets heel zeldzaam. Je stelt die niet zomaar in, omdat de code heel wat gevolgen heeft", verklaarde Emilie Delhaye van het KMI aan de VRT.

"Er moeten een heleboel acties worden ondernomen door bijvoorbeeld gemeenten, brandweer en/of ziekenhuizen. Noodprocedures worden in gang gezet."

Van 2017 tot en met 2022 werd er zes keer code rood afgekondigd. In 2017 was dat voor gladheid in de provincie Luik. In 2018 was dat voor hitte in de provincie Limburg. In 2019 ging het opnieuw om hitte, maar toen voor heel België, op de kuststreek na.

In 2020 werd opnieuw code rood voor hitte afgekondigd voor België, behalve voor de kuststreek en de provincie Luxemburg.

In 2021 ging het om code rood voor regen voor de provincie Luik. Toen vonden de verwoestende overstromingen plaats. In 2022 werd er opnieuw code rood voor hitte afgekondigd, toen voor de provincies West-Vlaanderen en Henegouwen.

Het KMI verwacht dat we vaker met code rood te maken gaan krijgen. "We gaan vaker extremen zien in het weer, en de extremen zullen extremer worden. Dus ja, code rood zal in de toekomst vaker voorkomen", aldus Delhaye.

Tags kmi code rood