Steven Van Gucht heeft goed nieuws: "Mogelijk dan al versoepelingen"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht denkt dat er mogelijk deze maand nog versoepelingen van de coronamaatregelen zouden kunnen komen.

Daarvoor moet de coronabarometer wel eerst naar code oranje gaan, terwijl nu code rood nog van kracht is.

Code oranje kan ingaan wanneer er 65 tot 149 ziekenhuisopnames per dag zijn en 300 tot 500 patiënten op intensieve zorgen liggen.

Die cijfers halen we op dit moment nog niet. In de periode van 26 januari tot 1 februari werden er dagelijks gemiddeld 364 personen met Covid-19 opgenomen in de ziekenhuizen.

Er liggen nu 4.156 coronapatiënten in de ziekenhuizen, een stijging met 21%. En momenteel liggen er 419 coronapatiënten op een afdeling intensieve zorgen, een stijging met 14%.

Maar het gemiddeld aantal besmettingen per dag is wel voor het eerst sinds Kerstmis aan het dalen. In de periode van 23 tot 29 januari werden dagelijks gemiddeld 46.481 besmettingen vastgesteld. Een daling met 6% op weekbasis.

Versoepelingen

"De komende weken zullen we evolueren naar een beheersbaar niveau en dan kunnen we misschien schakelen naar code oranje en kunnen versoepelingen worden doorgevoerd", verklaarde Steven Van Gucht aan de VRT.

Mogelijk zal dat zelfs deze maand nog gebeuren. "Dat dat kan in de loop van februari, is niet uitgesloten", aldus Van Gucht.

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24