"De regering geeft met de rechterhand, maar neemt het weer af met de linker"

door: BVDO
Alexander De Croo na het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Ook geschrokken toen je op Tax-on-Web je belastingen uitrekende? De uitkeringen die mensen op tijdelijke werkloosheid kregen zorgen voor een fikse kater.

Het is weer die tijd van het jaar: de belastingsbrief invullen. Heel wat mensen die lang van een tijdelijke werkloosheid genoten in 2020 zullen aardig schrikken.

Dat gebeurde ook met Olivier. Hij gaf alle gegevens in op de website van Tax-on-Web en kreeg een berekening waarvan hij achterover viel.

Vorig jaar moest hij 1.360 euro aan belastingen bij betalen, dit jaar komt de totale rekening op 3.040 euro. Een verschil van maar liefst 1.680 euro.

De man stond in het totaal 75 dagen op tijdelijke werkloosheid door corona. "Geweldig! 1.700 euro meer belasting dan het jaar ervoor. Dank aan de regering voor het garanderen van de koopkracht tijdens de crisis", liet hij aan RTL/TVI weten.

Tijdens de crisis zag hij geen verschil tussen zijn normale inkomen en dat van de werkloosheid. De man beklaagt nu dat hij toen niet zelf meer aan de kant zette. “De regering geeft met de rechterhand, maar neemt het weer af met de linker. Dit was een vergiftigd geschenk."

Afbetaling

Het probleem is dat van de werkloosheidsuitkeringen veel minder werd afgehouden, maar dat die wel belast worden als normale lonen.

De regering van premier Wilmès besloot de voorheffing tussen mei en december 2020 te verlagen van 26,75 naar 15 procent. Op het moment zelf zorgde dat voor meer netto koopkracht, maar achteraf levert dat veel mensen een kater op.

De politici hadden echter geen rekening gehouden met het feit dat de coronacrisis zo lang zou duren. De belastingsdienst laat weten dat voor wie een hoge afrekening krijgt een afbetaling mogelijk is over een periode van 4 tot 12 maand.