“Frank Vandenbroucke is te veel beïnvloed door bepaalde deskundigen die te radicaal zijn”

door: BVDO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

De invloed van sommige experts op minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is volgens enkele collega’s veel te groot. Daardoor wordt er niet meer gediscussieerd en is het besluit te eenzijdig, als we Yves Coppieters mogen geloven.

Niet elke expert kan leven met de virologen die op de voorgrond treden. "De minister wordt beïnvloed door de experts van de GEMS, maar zoals in alle groepen, ook al zijn het er 24, staan er maar een paar mensen aan het roer”, zegt Yves Coppieters, epidemioloog en professor volksgezondheid aan de ULB, aan La Libre Belgique. 

Volgens Coppieters komen te vaak dezelfde namen aan bod. “Het is altijd Marc Van Ranst en Erika Vlieghe en mensen die draaien rond de universiteit van Antwerpen, Hasselt, een beetje Gent.” 

Hun standpunt is volgens Coppieters vaak te extreem en dat neemt de minister dan ook over. Er is volgens hem een gebrek aan verscheidenheid van meningen. "Deze mensen zijn zeer goede deskundigen, maar zij zijn niet representatief voor de mening van de deskundigen over het gehele land. Zij zijn radicaler, met veel meer angstwekkende toespraken, altijd in de perceptie van het ergste scenario. Hierdoor komen de besluiten systematisch onder extra druk te staan. Het is een doordachte strategie die wordt gebruikt en die de minister hoort."