Straks nieuw Overlegcomité: Wat ligt er zoal op tafel?

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Later op de dag vindt het eerste Overlegcomité van 2022 plaats. Opnieuw buigen de toppolitici van de federale en regionale regeringen zich over de stand van zaken omtrent het coronavirus.

Wat mogen we zoal verwachten van dit overleg? Volgens de VRT geeft de expertengroep GEMS vooral het advies om de huidige maatregelen aan te houden.

Versoepelingen zijn niet mogelijk, daarvoor zijn er te veel besmettingen met de nieuwe omikronvariant. Deze variant is uiterst besmettelijk, maar zou wel minder ziekmakend zijn. Het is afwachten wat dit gaat betekenen voor de druk op de ziekenhuizen.

De openbare omroep stelt dat de experten ervoor pleiten om bussen, treinen en trams nog maar voor 50% te vullen. Verder wordt aangeraden om het aantal contacten thuis tot twee of drie huishoudens te beperken. Nieuwjaarsdrinks op het werk worden ten stelligste afgeraden.

FFP2-masker

De experten zouden voorts hameren op het strikter naleven van de huidige maatregelen; zoals telewerken, het dragen van mondmaskers, of voor kwetsbare groepen zelfs FFP2-maskers, het gebruik van zelftests, maximaal ventileren en het beperken van contacten.

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24