Erika Vlieghe laat met serieus dreigement weten dat ze het kotsbeu is

door: STS
Viroloog Erika Vlieghe
Afbeelding bron: Photonews

Infectiologe Erika Vlieghe is het zat. Ze zegt dat zij en de andere experten mogelijk geen advies meer zullen geven aan de politiek.

Drie Overlegcomités in evenveel weken waren er nodig om tot strengere coronamaatregelen te komen. Maar toch sloegen de politici de aanbevelingen van de expertengroep GEMS grotendeels in de wind.

Zo wilden de experten de scholen onmiddellijk sluiten, in plaats van een extra week aan de kerstvakantie te breien. Ze wilden het sluitingsuur van de horeca vervroegen en een contactbubbel van vijf personen invoeren.

Maar geen enkel van deze adviezen werd in beleid omgezet. Wel werden grote indoor evenementen geschrapt en werd de mondmaskerplicht voor kinderen verlaagd van 12 naar 6 jaar. Volgens Marc Van Ranst was dat laatste iets wat al enkele Overlegcomités eerder was voorgesteld.

Voor Erika Vlieghe, die de expertengroep GEMS leidt, is de maat stilaan vol. "Als er snel wéér een vervroegd Overlegcomité komt, weet ik niet of wij nog een advies zullen schrijven. Wat valt er dan nog te zeggen?", vertelde ze aan De Morgen.

Download nu de gratis app van Redactie24