Infectioloog wil het anders: “Cafés dicht, geen trouwfeesten meer en geen mondmaskers op straat”

door: PMN
Mensen dragen mondmaskers op straat
Afbeelding bron: Photonews

Jeroen van der Hilst is infectioloog van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. De professor heeft zijn bedenkingen bij enkele coronamaatregelen.

“Het grootste deel van de maatregelen is zeer zinvol. Mensen moeten die zeer zeker opvolgen”, zegt van der Hilst aan TV-Limburg. “We hebben iets meegemaakt dat onbeschrijfelijk is geweest.”

“Ik begrijp ook dat er verregaande maatregelen genomen worden zonder dat daar een wetenschappelijke basis voor is. Ik denk dat het verstandig is dat we ons focussen op maatregelen die effectief zijn. Maatregelen die niet effectief zijn ondermijnen het draagvlak.”

“De verspreiding van het coronavirus vindt vooral binnen plaats. Je kan buiten zelfs met veel mensen bij elkaar komen zonder dat er grote problemen ontstaan. Buiten een mondmasker dragen is dan ook zinloos.”

“De grootste verspreiding vindt plaats binnen in ruimtes waar veel mensen bij elkaar zijn. Als er dan ook geen goede luchtverversing is en kunnen mensen door elkaar lopen, dat is de omstandigheid waar je corona kan krijgen. Je mag bijvoorbeeld nog steeds op café gaan of een trouwfeest vieren. We zien ook dat dit misgaat.”