"Kerstmis zal niet gered worden. Of gaan we nog eens dezelfde fouten maken?"

door: STS
Kerstmis
Afbeelding bron: Unsplash

Dat de eindejaarsperiode anders zal worden dan normaal, staat vast. Maar waar sommigen denken Kerstmis nog te kunnen redden, zien anderen het veel somberder in.

Sammy Mahdi van CD&V stelde bijvoorbeeld onlangs in het Eén-programma 'Vandaag' voor om een 'Save Christmas'-actie te lanceren: "Om zo iedere dag duidelijk te maken waarom we de regels naleven. Namelijk zodat we kerst samen met de familie kunnen vieren, en niet met vier, maar met iets meer personen."

Rik Van de Walle, rector van de Universiteit van Gent, gelooft daar niet in. "Kerstmis zal niet gered worden", schrijft hij op Twitter. "Er zijn nu 15.847 bevestigde besmettingen per dag. Stel dat we vanaf vandaag elke week 30% minder besmettingen hebben (wat niet zal gebeuren), dan zijn dat er binnen zes weken nog bijna 2.000."

"Binnen zes weken zullen we dus de net genomen maatregelen niet kunnen lossen, toch niet op drastische wijze. Hou op met de feiten niet onder ogen te durven zien, beleidslieden. Of zijn we van plan om nog eens dezelfde fouten te maken? Komaan zeg."