Marc Van Ranst gaat tegen de gedachte in: “Dat klopt helemaal niet”

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

In vergelijking met andere Europese landen zijn de Belgische coronamaatregelen zeker niet de strengste van allemaal geweest.

Als je alle maatregelen van de coronapandemie in rekening brengt, dan staat ons land op de veertiende plaats als het over de strengheid van de coronamaatregelen gaat.

Als je alle verschillende maatregelen bij elkaar neemt, dan hebben Ierland, Italië en het Verenigd Koninkrijk de strengste maatregelen genomen.

Finland, Letland en Zweden, maar ook Kroatië en Estland hebben in Europa de soepelste maatregelen aan hun inwoners opgelegd.

België staat net onder het gemiddelde, op de veertiende plaats. “Dat verbaast mij niet”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan VRT Nieuws. “Er bestaat soms het idee dat België de strengste maatregelen hebben, maar dat klopt helemaal niet.”

En dat had de nodige gevolgen volgens Van Ranst. “Als je naar de cijfers kijkt, dan zie je heel duidelijk dat België een gematigde koers heeft gevaren. Wij zijn niet overdreven streng geweest, maar ook niet te soepel. Daardoor hebben wij ook een golf minder gehad dan sommige andere Europese landen."