Marc Van Ranst geeft belangrijke waarschuwing: "Zij zijn enkel uit op je geld"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

De coronapandemie is niet langer een internationale noodsituatie, maar veel mensen kampen nog steeds met de gevolgen van een besmetting. Zij lijden aan long Covid, en dat beïnvloedt hun leven danig.

"Het is een moeilijke diagnose. Het is niet dat je ergens een laboratoriumtest kan doen en dat je dan een papiertje krijgt waarop staat: long Covid positief. Dat bestaat niet, en dat maakt het moeilijk", zei Marc Van Ranst in 'Op1' op NPO 1.

"Het is bijzonder moeilijk om dat vast te stellen. Het zijn een heleboel symptomen, die van heel mild tot bijzonder ernstig kunnen zijn. Dus dat is een diagnose die pas na een tijdje wordt gesteld."

"Men gaat een heleboel dingen onderzoeken. Wanneer het een heleboel dingen niét zijn, gaat men er long Covid opplakken. Dat maakt de zaak niet makkelijk."

Veel mensen die aan long Covid lijden, proberen alternatieve geneeswijzen in de hoop beter te worden. Geen goed idee, maar wel begrijpelijk, vindt Van Ranst. "We kennen dat bij mensen die lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom of fibromyalgie. Die gaan dezelfde weg op. Vaak zijn het dezelfde kwakzalvers die een gaatje in de markt zien en proberen mensen geld afhandig te maken."

"De mensen die long Covid hebben krijg je absoluut de kast op wanneer je gaat zeggen: het zit allemaal in je hoofd. En wanneer er dan mensen zijn die zeggen: het zit niet in je hoofd en met een beetje ozontherapie kan het opgelost worden, dan is dat bijzonder aantrekkelijk. Kwakzalvers verkopen hoop. Ze verkopen het duur, maar ze verkopen hoop."

Op de vraag of Van Ranst nog een boodschap had voor de long Covid-patiënten, antwoordde hij: "Hou vol, en zorg ervoor dat je bij de artsen terechtkomt die je verhaal wel serieus nemen. Maar blijf alsjeblieft weg van de kwakzalvers, die er enkel op uit zijn om je van je geld te scheiden."