Vier jaar na Covid-19: Bekende viroloog komt met waarschuwing over nieuwe pandemie

door: BVDO
covid hospitaal
Afbeelding bron: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Vier jaar na het coronavirus blijft de dreiging van een nieuwe pandemie groot. Dat vertelt Marion Koopmans, de bekendste viroloog van Nederland.

Tom Van de Weghe en Veerle De Vos van VRT Nieuws gingen in hun podcast ‘China voorbij de muur’ in gesprek met Marion Koopmans, zeg maar de Mark Van Ranst van Nederland.

Zij trok in 2021 onder andere naar China om de oorsprong van het coronavirus te achterhalen. Zekerheid over wat er toen fout gegaan is, is er nog altijd niet.

“Het meest waarschijnlijke is dat het virus uit dieren via een versmarkt bij mensen terechtgekomen is”, vertelt ze. De hypothese dat het virus in een laboratorium ontstaan is ondersteunt zij nog altijd niet.

100 procent kans op nieuwe pandemie

Nu vier jaar later vervalt China weer in de oude gewoonten. Het verbod dat er was op het kweken van wilde dieren en die levend slachten op de markten is er niet meer. Geen slimme zet van China, klinkt het bij Koopmans.

Bovendien is China niet echt van plan te communiceren als er wat fout loopt, net als dat met de uitbraak van het coronavirus ook niet gebeurde. De kans dat we met een nieuwe pandemie geconfronteerd worden is dan ook heel groot.

“De kans op een nieuwe pandemie is 100 procent. We weten dat heel veel ziektes uit de dierenwereld afkomstig zijn en we zien allerlei redenen waarom de kans daarop ook toeneemt. Dus ik zou geen reden kunnen verzinnen waarom dat niet meer gaat gebeuren”, is haar waarschuwing.