Marc Van Ranst legt uit waarom versoepelen moeilijk zal worden

door: WVDS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité staat vrijdag voor de moeilijke taak om te beslissen of en welke versoepelingen mogelijk zijn. De druk om niet-essentiële winkels te heropenen is bijzonder groot, maar kan dat veilig gebeuren? 

“Het heeft op dit ogenblik geen zin om te speculeren over wat er gaat beslist worden omdat er nog over gepraat moet worden op het Overlegcomité”, zegt Marc Van Ranst bij Redactie24. De viroloog benadrukt dat we op dit moment nog heel voorzichtig moeten zijn.

“Er zijn geen zekerheden. Het is duidelijk dat er weinig kan naar versoepelingen toe, zeker naar sociale contacten toe. We zitten op een punt in de epidemie, waar we nog zeer voorzichtig moeten zijn.” 

“Onze ambitie is, om in plaats van helemaal bovenaan de lijst te staan, helemaal onderaan te komen staan qua aantal nieuwe gevallen. We mogen niet te vlug zeggen dat we alles gaan versoepelen.”

Veel factoren 

“Het gaat niet zozeer over het feit of winkels mogen opengaan, maar over hoe dit georganiseerd wordt. Ik denk daarbij aan de drukte om naar een winkel te gaan, het aanschuiven, het passen in de pashokjes, het aantal mensen waarmee men kan gaan winkelen. Dat zijn allemaal zaken die bepalend zijn.”

“Maar kan men veilig winkelen? Ja, maar wanneer je een epidemie naar wil beneden halen, dan moet je zo weinig mogelijk excuses hebben om het huis te verlaten. Dat is dan één van de dingen die je tijdelijk moet doen.”