Over één versoepelingsmaatregel lijkt weinig twijfel te bestaan

door: MRO
Elio Di Rupo, Alexander De Croo, Jan Jambon
Afbeelding bron: Photonews

Vrijdag zit het Overlegcomité opnieuw samen en worden de coronamaatregelen onder de loep genomen. Heel wat signalen wijzen in de richting van de heropening van niet-essentiële winkels, al wordt het afwachten onder welke voorwaarden dit dan zal zijn.

De roep van de sector klonk de afgelopen dagen bijzonder luid. Er werd ook benadrukt dat de coronacijfers bleven dalen na de heropening van de niet-essentiële winkels tijdens de eerste golf.

Minister van Middenstand David Clarinval (MR) laat er geen twijfel over bestaan: "België is geen eiland. De Belgen gaan hun boodschappen in het buitenland doen. Voor mij moeten de niet-essentiële winkels dus weer open."

Ook in het Vlaams Parlement wordt gehoor gegeven aan de vraag om de niet-essentiële winkels te heropenen.

"Ik ben blij met de steun die er hier kamerbreed is om vrijdag op het Overlegcomité de situatie van de niet-essentiële winkels mee te nemen en te pleiten voor een zo snel mogelijke heropening om diverse redenen, maar uiteraard een heropening die de verspreiding van het virus niet stimuleert", stelde Vlaams minister voor Economie Hilde Crevtis (CD&V) in het parlement.

"Ik denk dat we met die kamerbrede boodschap vanuit het parlement naar het Overlegcomité kunnen stappen. Wat die voorwaarden precies zijn, moet nog uitgemaakt worden. Ik weet dat een aantal experten nu aan het bekijken is onder welke modaliteiten men wat kan toelaten."