Microbioloog Herman Goossens wil nieuwe coronatest: "Gaan van virus naar virus"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Microbioloog Herman Goossens (Universiteit Antwerpen) wil dat ons land gaat werken met nieuwe coronatesten. De nieuwe testen zouden éénvoudiger zijn dan de huidige.

Herman Goossens pleit voor het gebruik van een speekseltest. Die wordt nu ook al in de Verenigde Staten gebruikt. De microbioloog wil dat er dit najaar op grote schaal getest wordt.

"De tests zijn goedkoop, zijn gemakkelijk uit te voeren en je hebt minder personeel nodig, dus geen dokter of verpleegkundige" zegt Herman Goossens bij Radio 1. "Er is een self swap, waarbij je zelf een stokje in de neus brengt om slijm af te zonderen. En er is de speekseltest, waarbij je ofwel op een sponsje kauwt om speeksel te verzamelen, ofwel spuug je gewoon speeksel in een potje."

"Vooral die speekseltest kan veel voordelen hebben om kinderen te testen, bijvoorbeeld op school. Want zo’n klassieke test is zeer onaangenaam, is soms pijnlijk, zeker voor kleinere kinderen. Die speekseltest is dan het ideaal alternatief en je kan het op brede schaal doen. Het zal sowieso nodig zijn want de komende herfst- en winterperiode springen we van virus naar virus.”