Nog meer problemen met AstraZeneca: "Dit is een teleurstelling"

door: STS
AstraZeneca
Afbeelding bron: Photonews

Het AstraZeneca-vaccin lijkt steeds meer het zorgenkindje onder de vaccins tegen het coronavirus aan het worden te zijn.

Nu blijkt dat het farmaceutische bedrijf de komende maand door productieproblemen veel minder vaccins zal leveren dan vooropgesteld werd. België zou normaal vanaf april 4,6 miljoen dosissen moeten ontvangen, maar mogelijk zullen we ons met minder dan de helft daarvan moeten tevreden stellen.

Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinaties, reageert teleurgesteld op het nieuws. "In de loop van deze week hopen we de exacte cijfers te hebben. Dit is uiteraard teleurstellende informatie, om het voorzichtig uit te drukken", verklaarde hij aan de VRT. Mogelijk kan het vaccin van Johnson & Johnson de tekorten wel compenseren.

Vaccinaties opgeschort

Momenteel hebben verschillende landen de vaccinatie met AstraZeneca-vaccins opgeschort omdat er bloedklonters aangetroffen werden bij 30 gevallen op vijf miljoen inentingen. Volgens de experten is dat net het bewijs dat het vaccin veilig is: bij een echt probleem zou er sprake zijn van veel meer dan 30 gevallen. In ons land verloor een jonge verpleegster haar oog doordat ze een trombose ontwikkelde, volgens haar artsen wellicht veroorzaakt door het vaccin (lees er hier meer over).