OCMW-voorzitter van Geraadsbergen wil opmerkelijk verbod voor leefloners

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

David Larmuseau (CD&V) is in Geraardsbergen voorzitter van het OCMW en Schepen van Sociale Zaken en Welzijn. Hij komt met een voorstel om leefloners iets te verbieden. 

Larmuseau roept de federale regering op om leefloners te verbieden om buitenlandse, niet-essentiële reizen te maken. Doen ze dat wel, dan wil hij hun leefloon schorsen. Hij doet dat naar eigen zeggen in de strijd tegen het coronavirus. 

"We proberen het te ontraden. Soms werkt dat. Rond nieuwjaar zijn er zeker een aantal die uiteindelijk niet naar hun familie gegaan zijn op aanraden van ons. Maar we hebben velen ook niet op andere gedachten kunnen brengen," legt Larmuseau uit aan VRT Nieuws. 

Larmuseau wil dan ook een tijdelijk verbod, zeker voor de vakantieperiodes. "Mochten we het tijdelijk kunnen verbieden en als sanctie hun leefloon tijdelijk schorsen, dan zouden de zwakkeren misschien minder gevaar lopen als mensen terugkomen uit het buitenland.” 

Geraardsbergen krijgt het zwaar te verduren tijdens de coronacrisis. “Ze krijgen financiële steun van de overheid, dan mogen we hen nu toch vragen om tijdelijk hun reizen on hold te zetten. Om een derde golf te vermijden.”