Opvallende oproep in de vaccinatiecampagne: “Wij houden het wel nog langer uit”

door: BVDO
Vaccin
Afbeelding bron: Photonews

Enkele bekende Vlamingen deden in Vlaamse kranten de oproep om de groep van jongeren tussen 18 en 24 jaar als essentiële groep te behandelen in de vaccinatiecampagne.

De open brief is opgesteld door Heidi De Pauw van Child Focus. "Wij vragen dat jongvolwassenen tussen 18 en 24 een essentiële plek krijgen in het debat rond de coronacrisis", legt De Pauw uit in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Dat betekent dat zij vooraan moeten staan als het gaat over versoepelingen of over vaccinaties.” Uiteraard moet dat volgens De Pauw na de zorgverleners, de mensen in woonzorgcentra en mensen in essentiële beroepen.

De problemen waarmee jongeren geconfronteerd worden zijn groot aldus De Pauw. “Er is een jaar uit hun leven weggeknipt. Ze zien echt af: hun afstudeermoment, hun eerste vakantiejob, festivals, ... De noodkreet die de jongeren slaken, moeten we horen. Geef hen toch dat perspectief waar ze zo naar verlangen. Wij veertigers en vijftigers houden het nog wel wat langer uit.”

“Dit is geen strijd tussen generaties", vindt Heidi De Pauw. "Maar we zijn in België niet in staat om iedereen tegelijk een vaccin te geven. En als er dan keuzes moeten worden gemaakt, vinden we dat jongeren voor één keer voorrang verdienen. Het is een positieve keuze, geen keuze tegen iemand."

En dat heeft de nodige gevolgen voor de jongeren. “We horen ook dat sommige landen in de zomer versoepelingen zouden toelaten voor mensen die gevaccineerd zijn. Sommige luchtvaartmaatschappijen zouden dat ook willen doen. Als dat het geval is, kunnen we jongeren voorrang geven, zodat zij er sneller gebruik van kunnen maken."