Frank Vandenbroucke onder vuur: "Hij heeft zo de herfstcampagne bijna in gevaar gebracht"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ligt in conflict met Medista, het bedrijf dat instaat voor het beheer en de verdeling van de coronavaccins.

Medista werd ondanks een contract tot 2025 aan de kant geschoven. Maar opvolger Movianto is nog niet klaar met de voorbereidingen.

Bovendien zijn er discussies tussen Medista en de overheid over onbetaalde facturen. Het bedrijf wil een voorwaardelijke betaling in een definitieve betaling omgezet zien worden.

Bij Medista zijn ze het nu beu. "Wij wensen niet langer te werken voor een onbetrouwbare overheid die haar macht misbruikt", citeert HLN Medista-CEO Sarah Taybi.

Het bedrijf wilde daarom niet langer vaccins leveren aan ziekenhuizen en vaccinatiecentra. Maar minister Vandenbroucke kon via de rechtbank een gerechtelijk bevel bekomen dat Medista met een dwangsom van 250.000 euro per inbreuk dwingt om verder te werken.

"Ongepaste houding"

"Minister Vandenbroucke heeft de herfstcampagne bijna op losse schroeven gezet door last minute van distributiepartner te veranderen", schrijft N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter op Twitter.

"Een ronduit ongepaste houding voor een minister die hoort te handelen in functie van het algemeen welzijn. Wat een chaos."

Volg het nieuws met de gratis app van Redactie24