Overlegcomité heeft beslist: Goed nieuws over winkelen, maar Kerstmis zal anders verlopen dan normaal

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

We mogen weer gaan winkelen, zij het onder strikte voorwaarden. Maar voor de feestdagen wordt er slechts een kleine uitzondering op de maatregelen gemaakt. Dat heeft premier Alexander De Croo aangekondigd na het Overlegcomité.

De niet-essentiële winkels mogen de deuren weer openen, vanaf dinsdag 1 december. We moeten wel alleen gaan winkelen en mogen maximaal een half uur lang in de winkel blijven. "We gaan niet aan funshoppen doen", zei premier De Croo.

Winkeliers moeten erop toezien dat het niet te druk wordt, door één klant per vierkante meter toe te laten. Er moet ook handgel voorzien worden en het dragen van een mondmasker dragen is verplicht.

De musea en de zwembaden mogen eveneens heropenen. Dat geldt niet voor de subtropische zwembaden.

Kerstmis en Nieuwjaar

Kerstmis moet binnen het eigen gezin gevierd worden. De avondklok en het samenscholingsverbod blijven gelden. Maar alleenstaanden zullen op 24 en 25 december hun twee contacten, een gewoon contact en een knuffelcontact, samen mogen uitnodigen. "Kerst vieren met twee of met drie, het is totaal iets anders", zei De Croo. Er komt ook een nationaal vuurwerkverbod met oudejaar.