Pierre Van Damme heeft belangrijk nieuws over reizen deze zomer

door: STS
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

Vaccinoloog Pierre Van Damme benadrukt dat wie deze zomer op vakantie wil gaan, de reis moet plannen in functie van de tweede prik.

"Het is de bedoeling dat je je reis gaat plannen in functie van je datums voor vaccinatie", zei Van Damme op VTM.

"Dat maakt alles eenvoudiger voor het hele systeem. We gaan de volgende maanden miljoenen mensen vaccineren, dus daar moeten we begrip voor hebben."

"Als mensen al een reis gepland hebben en die tweede datum komt niet goed uit, dan moet die tweede prik uitgesteld worden. We kunnen niet garanderen hoe goed de bescherming zal zijn op het einde van de eerste dosis, dus vlak voor die tweede dosis."

Afstand houden en mondmasker dragen

"Heel veel heeft te maken met de blootstellingsrisico's. Als je reist, zal de epidemie in bepaalde landen misschien nog aanwezig zijn. Het zou kunnen dat het gaat om landen waar code rood geldt, waar nog maatregelen moeten getroffen worden, waar met afstand houden en mondmaskerdracht rekening gehouden moet worden."

"Dat primeert dan natuurlijk boven gaan rekenen op een eerste dosis waarvan we niet weten wat het percentage van bescherming is wanneer we de tijd tussen de eerste en de tweede prik gaan rekken."