Pierre Van Damme schept duidelijkheid over AstraZeneca-vaccin: "Daarom geven we dat niet aan 55-plussers"

door: STS
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

Professor Pierre Van Damme heeft meer uitleg gegeven over het vaccin van AstraZeneca, dat in België niet zal toegediend worden aan mensen boven de 55 jaar.

"We gebruiken dit vaccin voor 18- tot 55-jarigen. Nu de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt dat het vaccin ook boven de 65 jaar gebruikt mag worden, wil ik vooral duidelijk maken waarom wij bij de leeftijdsgroep van 18 tot 55 jaar blijven," zei hij tegen VRT NWS.

"Dit is puur op basis van het feit dat we in België vinden dat het aantal gegevens bij mensen boven de 55 jaar niet sterk genoeg is om een aanbeveling te doen. Het is niet dat we zeggen dat het vaccin niet werkt voor 55-plussers, we hebben te weinig gegevens om dat te kunnen besluiten."

"De Wereldgezondheidsorganisatie maakt een aanbeveling voor alle landen ter wereld. We weten ook dat een aantal landen alleen zullen beschikken over het AstraZeneca-vaccin. Dan is het logisch dat ze gebruik maken van dit vaccin voor de meest kwetsbare groepen, eventueel in afwachting van andere vaccins. Niet alle landen hebben de luxe over verschillende vaccins te beschikken."