Prioriteit voor agenten zet kwaad bloed: “Wij moeten ook voorrang krijgen bij de vaccinaties”

door: BVDO
politie
Afbeelding bron: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft gezegd dat voor politieagenten een beperkte uitzondering gemaakt wordt voor de vaccinatie. Daar is veel kritiek op.

Zaterdag besliste de regering dat politieagenten voorrang krijgen voor de vaccinatie tegen het coronavirus. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) was duidelijk. “We maken nu een beperkte uitzondering voor de ordediensten van de politie, maar verder gaan we niet”, zei hij zaterdag bij VTM Nieuws.

Na het zorgpersoneel, de bewoners van speciale zorginstellingen en mensen in risicogroepen komt de politie aan de beurt. Wellicht al begin maart. De politievakbonden reageren verrast op het nieuws, maar zijn wel blij met de beslissing. Toch geldt het niet voor iedereen bij de politie. “We hebben een definitie opgesteld voor de ‘kritische functies’ bij de politie”, zegt Dirk Ramaekers, voorzitter van de Task Force. “Enkel agenten die nauw en risicovol contact hebben met burgers komen in aanmerking voor een versnelde vaccinatie. Hen willen we sneller kunnen beschermen.”

Meteen kwam er heel wat kritiek op die beslissing. De brandweer nam meteen contact met minister Verlinden. “Wij willen geen polemiek starten en gunnen de politie hun voorrang, maar we stellen ons vragen bij de maatstaf die men hanteert”, zegt Bert Brugghemans, woordvoerder van Netwerk Brandweer. “Want ook heel wat brandweermensen hebben ‘nauw en risicovol’ contact met burgers. Als ze op interventie gaan, dan is dat niet zelden naar huizen waren besmette mensen wonen.”

Ook in het onderwijs zijn er vragen bij die keuze. “We vragen sowieso al maanden om leerkrachten te erkennen als een essentieel beroep en dus voorrang te geven bij de vaccinatie”, zegt Nancy Libert van ACOD.” Dat is blijkbaar niet haalbaar, maar men komt nu met een definitie voor de politie die in principe ook van toepassing is op een aantal profielen in het onderwijs. Als de overheid consequent is, dan geeft men die mensen ook allemaal de kans om zich sneller te laten vaccineren.”