Sinds vandaag sneltests voor bezoekers in woonzorgcentra: “Enkele serieuze problemen”

door: BVDO
Coronavirus test
Afbeelding bron: Photonews

Vanaf vandaag kun je als bezoeker van een woonzorgcentrum een sneltest laten afnemen om na te gaan of je besmet bent met het coronavirus. Maar met de procedure zijn er heel wat problemen en bezorgdheden.

Eerst en vooral is het zo dat de sneltest zeker geen verplichting is. Bovendien moeten bepaalde woonzorgcentra nog beslissen of ze dit effectief zullen doen. "Sneltesten zijn meestal niet de meest betrouwbare testen", zegt directeur Roel Eerlingen van Integro, een bedrijf met acht woonzorgcentra, op Radio 2. "Ze zijn heel goed in het opsporen van virale virussen, de heel besmettelijke varianten. Maar om het coronavirus op te sporen waar er nauwelijks of geen symptomen zijn, daar zijn ze niet zo geschikt voor."

Bij Integro wordt vandaag beslist of de tests mogelijk zullen zijn. Bovendien zorgt het afnemen van de sneltests voor een probleem. Er moet personeel voor opgeofferd worden. “Dat is een verpleegkundige handeling die zich daarvoor ook in de nodige kledij moet tooien, want je moet je daar ook tegen beschermen. Dus daar is ook nog eens een praktisch en een logistiek bezwaar. Het is dus allemaal niet zo evident.”

De maatregel lijkt ondertussen ook al zo goed als achterhaald. "Het komt ook allemaal wat laat, want vijf van de acht woonzorgcentra zullen deze week hun tweede prikje krijgen. Tegen 19 februari zijn ook al onze medewerkers ingeënt, we moeten ons dan afvragen of zo'n complexe fragiele procedure inlassen nog zin heeft."