Steven Van Gucht bevestigt het ook: “Het klopt dat het systeem lek is”

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Vanaf vandaag verdwijnt het verbod op de niet-essentiële reizen en dat baart zelfs een optimistische expert als Steven Van Gucht zorgen.

Onder druk van Europa heft ons land vanaf vandaag het verbod op niet-essentiële reizen op. Een vreemde kronkel in combinatie met de andere maatregelen tegen het coronavirus die wel van kracht blijven.

Ook voor viroloog Steven Van Gucht, nochtans een eeuwige optimist de voorbije tijd, is het afwachten welke gevolgen dit zal hebben. Het reizen is sinds het begin van de wereldwijde pandemie als één van de grootste verspreiders van het virus beschouwd.

Of de bestaande controles voldoende zullen zijn is maar zeer de vraag. “Het klopt dat het systeem lek is, een honderd procent veilig systeem in een land met veel grenzen is niet haalbaar”, zegt hij aan De Standaard. “Je kunt de grenzen niet voortdurend controleren, tenzij je zou terugkeren naar het oude systeem met douaneposten. Maar dat zal niet meteen gebeuren. We zullen nog steeds grotendeels een beroep moeten doen op de burgerzin van de mensen.”