Steven Van Gucht brengt duidelijke boodschap na overlijden van zwangere vrouw

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

In een niet nader genoemd Brussels ziekenhuis is een zwangere vrouw overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Eerder overleed er ook al een zwangere vrouw aan Covid-19. "Dat gebeurde voor april. Het ging om een vrouw van boven de 45 jaar. Dus vermoedelijk was het wel een gecompliceerde zwangerschap", zei Van Gucht op VTM.

"Het gaat tot dusver om twee gevallen waar we weet van hebben. Al bij al blijft dat een heel zeldzaam iets, als je beseft dat er intussen al bijna een miljoen bevestigde besmettingen zijn in België en misschien 20 tot 30 procent van de Belgen het virus al gehad heeft. Dus het blijft wel heel uitzonderlijk."

"Uit internationale gegevens blijkt wel meer en meer dat zwangere vrouwen een groot risico lopen om in het ziekenhuis terecht te komen, ook op intensieve zorgen. En ook een hogere kans op overlijden hebben in vergelijking met hun niet-zwangere leeftijdsgenoten."

Vaccineren

"Tijdens de zwangerschap worden het hart en de longen meer belast, omwille van de groeiende foetus. De immuniteit kan ook wat zwakker worden. Dat maakt dat het virus iets meer vrij spel kan krijgen."

"Daarom dat we sterk aanraden dat zwangere vrouwen zich tijdens de zwangerschap laten vaccineren, liefst zo vroeg mogelijk", aldus Van Gucht.

"Het werkt en het is veilig. De baby profiteert er ook van, want die krijgt antistoffen van de moeder, dus die zal bij de geboorte al een zekere bescherming tegen het virus hebben."