Steven Van Gucht: “Er gaat een nieuwe variant komen en we gaan een nieuwe boosterprik nodig hebben”

door: MRO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews
Steven Van Gucht weet dat er nog nieuwe varianten van het coronavirus zullen opduiken. De viroloog legt uit dat varianten ons immuunsysteem willen omzeilen en net daarom zullen we in de toekomst een nieuwe boosterprik nodig hebben.

“We gaan het moeten opvolgen, er gaat een nieuwe variant komen. Ik vermoed dat die wel eens sterk zal afwijken van omikron en we zullen moeten afwachten wat de eigenschappen gaan zijn”, vertelt professor Van Gucht aan Redactie24.

“Die variant kan meer of minder ziekmakend zijn dan omikron. Die zal heel waarschijnlijk proberen om onze immuniteit te omzeilen. Een nieuwe variant kan alleen maar succesvol zijn als die in staat is een deel van die opgebouwde immuniteit te omzeilen.”

“Dat is een belangrijk argument waarom we in de toekomst waarschijnlijk nog eens een nieuwe boosterdosis gaan nodig hebben, om nieuwe varianten te kunnen blokkeren en om onze immuniteit een opfrissingscursus te geven.”

“Als het kan, kunnen we het vaccin aanpassen aan de nieuwe variant. Maar dat zal niet altijd makkelijk zijn want die varianten komen meestal wat sneller dan het volgende vaccin beschikbaar is. We gaan moeten zien dat we een vaccin hebben dat in het midden zit van het spectrum dat je kan verwachten.”

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht in onderstaande video.