Vaccins liggen klaar, ze toedienen mag niet: "Probeer dát maar eens uit te leggen"

door: STS
coronavaccin
Afbeelding bron: Vasilis Asvestas / Shutterstock.com

In sommige ziekenhuizen heersen er frustraties: de vaccins voor het zorgpersoneel liggen er klaar, maar mogen niet worden toegediend.

Dat geldt bijvoorbeeld voor het Sint-Trudo ziekenhuis in Sint-Truiden. "Elke donderdag krijgen we van het Agentschap Zorg en Gezondheid een quotum om de volgende lading ziekenhuismedewerkers te vaccineren. Maar dat quotum is nu al voor de tweede week op rij nul", vertelde maag- en darmspecialist Jochen Nijs op Radio 2.

"We begrijpen dat het Agentschap een bepaald ziekenhuis geen voorsprong wil laten nemen met het aantal vaccinaties. Om politieke redenen kan ik dat begrijpen. Maar langs de andere kant is het echt wel zonde om een vaccin in de diepvries te laten liggen. Een vaccin in de diepvries is een vaccin dat niemand beschermt."

Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, kaartte het probleem ook al aan, in 'De Afspraak': Ik vind het jammer dat we eerst de boodschap krijgen dat we heel snel onze risicomedewerkers kunnen vaccineren. Nu hebben we moeten zeggen: sorry, jullie kunnen niet langskomen voor jullie vaccin. Probeer dat maar eens uit te leggen aan mensen die al elf maanden in de frontlinie staan."