Van Ranst heeft geen prettig nieuws: "Het zal de andere kant van de zomer worden"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

De aanhoudende problemen met de leveringen van vaccins van AstraZeneca en Moderna zorgen ervoor dat de vaccinatiecampagne wellicht vertraging gaat oplopen. Iedereen een vaccin toedienen vóór de zomer, lijkt moeilijk te worden.

"We beginnen een beetje ongerust te worden of die tijdslijnen nog allemaal gehaald kunnen worden. Dat is onzeker en bijzonder oncomfortabel", verklaarde viroloog Marc Van Ranst in 'Terzake'.

"Die vaccins, dat is de cavalerie die moet komen om oplossingen te bieden, mensen immuun te maken zonder dat ze ziek worden. Daar rekenen we toch wel heel erg op. Wanneer die dan niet komt, of later komt, dan maak je je natuurlijk zorgen."

Het plan om tegen de zomer de hele bevolking gevaccineerd te krijgen, dreigt dan ook in het water te vallen. "Daarom dat men zegt: rond de zomer. Het zal dan wellicht aan de andere kant van de zomer zijn. Pas op: we zijn nu verwend geworden; een jaar geleden hadden we nooit gedacht dat we nú al die vaccins zouden hebben en dat ze zo goed zouden werken."