Viroloog weet waarom Nederland wel moést verstrengen: "Dat is compleet fout geweest"

door: STS
corona barometer mondmasker
Afbeelding bron: Pixabay

In Nederland hebben ze enkele versoepelingen van de coronamaatregelen moeten terugschroeven. Het aantal besmettingen stijgt er immers zienderogen.

De Nederlandse regering kondigde vrijdag aan dat er opnieuw een sluitingsuur voor de horeca komt, van middernacht tot 06.00 uur. Nachtclubs en discotheken moeten de deuren helemaal gesloten houden.

"Ze hebben veel te vroeg versoepeld. Zeker als we vergelijken met wat er in andere landen gebeurt en als we naar de huidige besmettingscijfers kijken", zei de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus op Radio 1.

"Er is gezegd: zet de sluizen maar open, het is allemaal voorbij, we gaan weer over tot de orde van de dag. En dat is compleet fout geweest."

"De randvoorwaarden zijn massaal overtreden, en dan kan je dit verwachten. Dit ziet er vrij dramatisch uit, hoor; als je ziet dat het aantal positieve tests met 400% gestegen is."

Vakantie naar Spanje

"Het is enerzijds de manier waarop de mensen zich gedragen hebben in Nederland. Anderzijds zijn veel jonge mensen naar Spanje gegaan. Dan komen ze terug en is het merendeel besmet geraakt. Men heeft veel te veel gedacht: we zijn er, het kan allemaal weer los."

Het 'testen voor toegang'-systeem voor de horeca en bij evenementen heeft gefaald, stelt Osterhaus. "Als 10% van de mensen valsspeelt, en er zitten superverspreiders tussen, dan gaat het virus heel makkelijk rond."