Vrees voor lockdownfeestjes is groot: “Niet dit weekend er nog een keer van profiteren”

door: BVDO
Afbeelding bron: VTM

De horeca gaat op slot, maar die nieuwe maatregelen gelden pas vanaf maandag. De vrees is groot dat het dit weekend tot lockdownfeestjes komt.

De horeca gaat voor minstens een maand op slot. Dat heeft het overlegcomité vrijdag beslist. “Een ferme maatregel, op die manier worden toch een aantal transmissiekanalen weggenomen”, zei viroloog Marc Van Ranst bij VTM Nieuws. 

België volgt daarbij de maatregelen die ook in Frankrijk en Nederland werden ingevoerd. Daar liep het op de laatste avond voor de sluiting van de horeca mis. Ook bij ons is de vrees voor lockdownfeestjes groot. “Ik roep ook op om er dit weekend niet nog een laatste keer van te profiteren, dat zou onverantwoord zijn.” 

Vanaf maandag komt er ook een avondklok. Tussen middernacht en vijf uur in de ochtend moet iedereen thuisblijven. “Dat werkt vooral tegen illegale feestjes en is opnieuw een sterk signaal. In Antwerpen was er aanvankelijk veel kritiek op de maatregel, maar ze heeft wel gewerkt. En we hebben gemerkt dat er ook een draagvlak is voor deze beslissing.”