Wat als je ziek bent tijdens de feestdagen? Steven Van Gucht legt uit wat je moet doen

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Met de feestdagen in het vooruitzicht en veel mensen die nu ziek worden, geeft viroloog Steven Van Gucht belangrijke raad mee.

"Voor de feesten is het vooral belangrijk dat we bijzondere aandacht hebben voor de mensen met een kwetsbare gezondheid", zei Van Gucht op VTM.

"De grootouders, de overgrootouders, of iemand met een chronische aandoening. We moeten er extra attent op zijn dat we hen niet besmetten met corona of een ander virus."

"Dus denken aan een goede verluchting blijft belangrijk; een raam of een deur openzetten."

"Maar als je toch naar het feest gaat en je hebt misschien één of andere milde klacht, je bent niet 100 procent, zeg dat dan ook. Draag eventueel een mondmasker als je dichtbij mensen met een zwakkere gezondheid komt."

"Ik zou bijvoorbeeld geen kussen geven en een beetje afstand houden. Probeer hen wat af te schermen, ik denk dat dat belangrijk is."

Covid-test

"Je kan ook een Covid-test doen. Maar als die negatief is, is dat ook niet echt een vrijgeleide, want misschien heb je wel griep of RSV, of een ander virus, dat soms ook complicaties kan geven als het bij de verkeerde persoon terechtkomt. Dus het is beter om je gedrag aan te passen."

Volg het nieuws met de gratis app van Redactie24